SINTEF
Den nye fasaden med supervinduer, dagslysreflektorer, solceller og ingen utvendig solavskjerming utfordrer normene for standard fasaderehabilitering. Løpende drift under hele byggeperioden!
SINTEFs bygninger fra 1950-tallet behøvde en oppgradering, i første omgang en rehabilitering av fasadene. Målet var å oppgradere de utdaterte og dårlig presterende fasadene, samtidig som daglig drift kunne opprettholdes. I det nye fasadekonseptet er vindusformatene «forstørret» ved hjelp av en innovativ ytre vindusramme, slik at både dagslysinnslipp og opplevelsen av utsyn forsterkes. I det traktformede vindussmyget er det montert aluminiumsreflektorer som bringer dagslyset lenger inn i kontorene. Om kvelden erstatter LED-lys i vindusrammen det naturlige lyset, og effekten blir en behovsstyrt dagslysopplevelse gjennom dagen og de mørke årstidene. Den nye fasaden gir vesentlig forbedret UCV-verdier (samlet U-verdi for både vindu og vegg), samtidig som man har oversteget kravene til dagslysfaktor.
Lette skjermer på gavler og tak fungerer som rekkverk og skjuler den tekniske infrastrukturen som legger til rette for forskningsarbeid og laboratorievirksomhet. Den nye fasaden fungerer både som et nytt ansikt for SINTEF og som et energitiltak, med solceller elegant integrert i fasadedesignet. Fasaden gir en energibesparelse på over 50 %, et forbedret inneklima, bedre dagslysforhold og utsyn, og en større fleksibilitet i kontorlokalene.
Ved å innkapsle bygningen i en ny fasade, er levetiden til bygningsmassenfra 50-tallet forlenget langt inn i fremtiden. Rehabiliteringen har også gitt betydelig lavere CO2-avtrykk sammenlignet med standard etterisolering av gamle fasader. De nye fasadene løfter i praksis frem SINTEFs visjon om "teknologi for et bedre samfunn". Rehabiliteringen er støttet av Enova.
- Funksjon
- Innovativ fasade
- Kunde
- SINTEF
- Sted
- Forskningsveien 1, Oslo
- Areal
- 8200 m² fasade
- Status
- Ferdigstilt 2023
- Partnere
- Foto
-
ELEMENT
Relatert
-
Les mer om det innovative rehabiliteringsprosjektet av SINTEFs hovedkontor i Oslo her.
-
SINTEF rehabiliterer fremfor å bygge nytt. Det sparer miljøet for flere tusen tonn klimagasser
- Type
- Artikkel
1967